Kalixpodden

Hon säljer Bottenvikens röda guld

January 01, 2024 Kalix kommun Season 7 Episode 11
Kalixpodden
Hon säljer Bottenvikens röda guld
Show Notes Transcript

I årets första Kalixpodd möter du Sofia Lindbäck, som genom sin roll som försäljningschef på Guldhaven Pelagiska är i högsta grad involverad i prissättningen av vår ursprungsmärkta delikatess Kalix Löjrom.

Hör henne berätta om löjan och Kalix löjroms betydelse för Kalix.

Gäst: Sofia Lindbäck, försäljningschef vid Guldhaven Pelagiska.
Programledare: Reine Sundqvist, kommunikationschef.

[Automatisk transkribering, 2024-01-05]

00:00:00,000 --> 00:00:08,720
Den här veckan i Kalixpodden så ska ni få möta en gäst som i allra högsta grad jobbar med ett välkänt varumärke.

00:00:08,720 --> 00:00:15,360
Jag vill påstå att det kanske är det varumärke som man förknippar mest med Kalix.

00:00:15,360 --> 00:00:22,400
Just det, Kalix Löjrom. Sofia Lindbäck, välkommen hit, försäljningschef på Guldhaven.

00:00:22,400 --> 00:00:23,520
Tack så mycket.

00:00:23,520 --> 00:00:25,920
Ja, att vara försäljningschef, vad innebär det?

00:00:26,640 --> 00:00:36,640
Det innebär allt mellan himmel och jord. Vi är ett litet företag och gör väldigt mycket, eller väldigt brett.

00:00:36,640 --> 00:00:42,960
Så i stora drag så handlar det om att jag har hand om vilka kundkontakter, vilka kunder vi har,

00:00:42,960 --> 00:00:52,160
vem vi säljer vad till, vilka prioriteringar vi gör och vad vi ska satsa på härnäst och vilka priser vi sätter och så vidare.

00:00:52,160 --> 00:01:00,160
Men det måste ju vara fantastiskt att få jobba med ett varumärke som jag vill påstå att de allra flesta,

00:01:00,160 --> 00:01:03,760
inte bara Kalix Norrbotten, utan i Sverige känner till.

00:01:03,760 --> 00:01:10,240
Ja, det stämmer. Det är ju inte ett varumärke som man behöver anstränga sig för att sälja in.

00:01:10,240 --> 00:01:14,240
Alla vet vad det är, alla vet vad de ska förvänta sig.

00:01:14,240 --> 00:01:18,960
De flesta av våra kunder har ju stenkoll på hur marknaden ser ut.

00:01:19,040 --> 00:01:23,600
Vi jämförs väldigt mycket, de vet hur det går till i stora drag.

00:01:23,600 --> 00:01:26,720
Så det är en enkel produkt att jobba med på så sätt.

00:01:26,720 --> 00:01:32,640
Det är ingenting man behöver börja om från början och förklara vad det är för någonting man ska sälja utan alla vet vad det är för någonting.

00:01:32,640 --> 00:01:43,040
Vi kommer självklart att prata med Sofia om det här varumärket, men också lite mer vad Guldhoven har att göra och vad den jobbar med för varumärken.

00:01:43,040 --> 00:01:45,600
Men du är född och uppvuxen i Gällivare.

00:01:45,600 --> 00:01:47,200
Det stämmer, det är jag.

00:01:47,200 --> 00:01:48,640
Hur var du uppvuxen?

00:01:48,640 --> 00:01:58,080
Den var väldigt bra, standarduppväxt i Gällivare där en pappa jobbar i gruvan och mamma på sjukhuset som i princip alla.

00:01:58,080 --> 00:02:07,360
Den var väldigt rofylld och lugn och behaglig kan jag väl säga.

00:02:07,360 --> 00:02:12,960
Var det som många andra ungdomar och barn, dundret, eller var det något annat som lockade?

00:02:13,040 --> 00:02:18,400
Det var mycket dundret, självklart man fick lära sig att åka tidigt, slalom i tre-fyra års ålder skulle jag tippa på.

00:02:18,400 --> 00:02:27,520
Det var ju något man gjorde väldigt mycket både via skolan och på fritiden, men aldrig på någon hög nivå utan det jag pysslade med på fritiden var att bovla.

00:02:27,520 --> 00:02:29,520
Jaha, var du bra?

00:02:29,520 --> 00:02:40,800
Det var jag nog. Jag spelade i alla fall i ungdomslandslaget för damer ett litet tag tills jag nu bestämde mig för att flytta till Kalix.

00:02:41,120 --> 00:02:43,120
Då sprack den elitsatsningen.

00:02:43,120 --> 00:02:49,280
Oj, det här var ju lite blygsamt att säga att du var hyfsat bra. Var du på sådant nivå som nationell nivå till och med?

00:02:49,280 --> 00:02:54,080
Ja, det var jag. Vi spelade i lilla VM och så vidare i alla fall.

00:02:54,080 --> 00:02:56,080
Hur många striker har du i rad?

00:02:56,080 --> 00:03:01,600
Oj, jag har väl åtta stycken kanske som rekord.

00:03:01,600 --> 00:03:05,760
Oj, Jesus. Lirar du någonting nu då?

00:03:05,840 --> 00:03:12,800
Nej, det gör jag inte och jag har inte gjort det ända sedan jag flyttade till Kalix. Alltså bara på fritiden någon gång, roligt.

00:03:12,800 --> 00:03:23,360
Men om ni har ett företagsfest eller någonting där och sen så, för det kan ju vara rätt vanligt att man har det i en bobblinghall, så kommer du in där som kommer att dominera allting.

00:03:23,360 --> 00:03:35,680
Nej, det brukar vara tvärtom. För det första så måste man ju ha sina eget klot med sig och så blir det en helt annan grej när man spelar bara så här latchar och använder de kloten som finns där då blir det inte alls samma sak.

00:03:36,480 --> 00:03:41,760
Så det brukar vara att jag förväntar mig att jag ska spela bättre än vad jag gör och så blir det bara tvärtom.

00:03:41,760 --> 00:03:45,280
Vad är det som är i bobblingen som du tyckte var så kul?

00:03:45,280 --> 00:03:55,520
Jag vet inte riktigt vad det var jag fastnade för, för det var ju lite udda. Det var ju ingen annan av mina vänner som gjorde det, men jag har nog alltid varit en person som har lite problem med lagsport.

00:03:55,520 --> 00:04:01,840
Så jag ville göra en sport där jag fick prestera själv och ställa kraven på mig själv. Så jag tror att det var det.

00:04:01,920 --> 00:04:08,080
Sen demera blev det ju skolgång och så vidare. Gymnasiet, vad var det där som lockade med det val du gjorde?

00:04:08,080 --> 00:04:17,520
Jag valde att flytta till Kalix fast jag aldrig någonsin hade varit här tidigare och det var ju just för att naturbruksgymnasiet lockade och den linje som fanns där passade mig perfekt.

00:04:17,520 --> 00:04:22,800
Okej, du flyttade alltså ner till kusten till Kalix där du inte hade någon anknytning till tidigare?

00:04:22,880 --> 00:04:32,240
Nej, exakt. Mina föräldrar kommer från över Kalix och där har jag varit väldigt mycket, men just till Kalix där har man inte ens passerat någon gång men aldrig varit till.

00:04:32,240 --> 00:04:43,360
Innan jag flyttade hit då var jag 15 och ett halvt år och skulle börja på naturbruksgymnasiet och bli bosatt i en egen lägenhet 24 mil hemifrån, så det var ett stort steg.

00:04:43,360 --> 00:04:44,880
Oj, hur var det?

00:04:44,960 --> 00:04:59,920
Det var väldigt speciellt, jag hade ju ändå levt i en familj där jag fick liksom det mesta serverat, jag hade aldrig testat att laga mat eller tvätta kläder och så vidare, så nu skulle jag göra allting själv så det blev att växa upp egentligen på väldigt kort tid.

00:04:59,920 --> 00:05:03,360
Vad minns du av den tiden annars?

00:05:03,440 --> 00:05:19,520
Jag minns väldigt mycket av den tiden, det var för det första en fantastisk skola att gå på, det var sån gemenskap, de flesta kom från andra kommuner, det var inte så många som var just från Kalix som gick på den skolan, så det blev ju en väldig gemenskap.

00:05:19,520 --> 00:05:31,360
Vi åt frukost, lunch, middag på skolan, vi hade ju fritidsaktiviteter med skolan och det var en toppen skola, de ställde upp på alla sätt och vis för oss, det var riktigt så här räkmacka hela.

00:05:31,360 --> 00:05:34,400
De tre åren är bland de bästa i min uppväxt verkligen.

00:05:34,400 --> 00:05:47,520
Vad var tanken då att du skulle jobba inom skogsnäringen eller som det då också fanns, naturturism och jobba mer med djur och så vidare, jag vet att det fanns även en fiskodling om jag inte missminner mig där i början av 2000-talet.

00:05:47,520 --> 00:05:59,200
Jo det fanns det och jag valde en linje som hette naturbruksspecial, den fanns under några år och det var för att vi skulle kunna läsa naturvetenskaplig linje fast med andra inriktningar också.

00:05:59,280 --> 00:06:18,160
Så vi hade en fiskodling och vi läste turism och miljö, man kunde välja många olika varianter så det var för att jag ville jobba inom de ämnena men hade väl kanske inte riktigt bestämt mig så därför ville jag ha en naturvetenskaplig linje i grunden så att jag kunde plugga vidare sen när jag hade kommit fram till vad vill jag göra när jag blir stor.

00:06:18,160 --> 00:06:25,280
Och stor är du nu i allra högsta grad, nu är du försäljningschef på ett av Norrbottens största varumärken.

00:06:26,160 --> 00:06:48,000
Ja, jag har väl inte kanske blivit stor i mina ögon riktigt ännu men det känns som att jag är nu inne på rätt linje och det är där jag började, det är som nu har jag knutit tillbaka till där jag startade i Kallex och tillbaka till den skola jag gick och den utbildning jag valde.

00:06:48,160 --> 00:06:57,920
Vi kommer tillbaka till de här mellanåren då, till där du är idag men om vi återgår då till löjrom och så vidare, hur ofta äter du själv löjrom?

00:06:59,200 --> 00:07:11,680
Ja, i alla fall minst en gång i veckan, kanske två gånger i veckan och då inte som någon slags festmat utan det är ett frukostpålägg för mig.

00:07:12,640 --> 00:07:14,640
Vad ser folk när du berättar det?

00:07:14,880 --> 00:07:31,600
De skrattar för det mesta och tycker att det är horribelt att man äter en sån lyxig produkt till frukost men jag tycker det passar som bäst på en traditionell smörgås med en kopp te till.

00:07:32,080 --> 00:07:35,360
Hur populärt är varumärket Kallex Löjrom idag?

00:07:35,360 --> 00:08:05,280
Det är väldigt populärt, det har ju haft två år bakom sig här nu när priserna har varit väldigt höga och då har ju kundkretsen krympt men det är ett starkt varumärke som de absolut flesta känner till i hela Norden och det är enormt populärt och i år har det stigit igen så att de allra flesta har råd och möjlighet att köpa och avnjuta det någon gång i alla fall.

00:08:06,080 --> 00:08:23,920
För jag kan tänka mig att det var en viss oro i branschen här under pandemiåren där du säger som du säger priserna steg av olika anledningar, tillgången fanns inte riktigt där, kvoten sattes på en nivå som inte alla var nöjda med och så vidare, det fanns lite oro då i branschen?

00:08:23,920 --> 00:08:53,840
Ja verkligen, det har varit väldigt upp och ner år, alla de fyra senaste åren egentligen, om vi tänker 2020 ja då var det pandemi, alla restauranggrossister som vanligtvis köper våran löjrom köpte ingenting, marknaden stod helt stilla på grund av alla restriktioner och restaurangbranschen kunde ju inte servera som de brukade göra så då fick vi ju verkligen tänka om den hösten 2020 att vad ska vi göra nu med all löjrom?

00:08:53,920 --> 00:09:23,840
Så att vi vände oss väl ganska direkt till privatkonsumenter, så vi började sälja löjrom via facebookannonser och tog emot beställningar direkt till privatpersoner runt om i hela landet, så vi sålde väl iväg ungefär ett och ett halvt ton till privatpersoner och packade en jäkla massa paket den hösten, för en del beställde ju ett kilo eller två kilo eller tre kilo och så taktade iväg så.

00:09:23,920 --> 00:09:53,760
Och sen när vi var inne i november så helt plötsligt så släppte restriktionerna och då skulle alla köpa löjrom och då hade vi ju inte så mycket kvar men det försvann fort innan jul och sen året efter så hade vi en jätteliten kvot som först började på noll men vi fick uppökat den i alla fall till 400 ton så att vi fick fiskat sex dagar det året, märkte ju ganska snabbt att marknaden var helt tom på rom och vi hade sålt

00:09:53,760 --> 00:10:22,640
i princip varenda romkorn innan fisket ens hade startat. Och sen hade vi året efter så var det ungefär samma läge, lite lägre priser för vi hade en större kvot, det hade börjat komma in lite amerikansk rom på marknaden och man använde sig lite mer av finsk rom och annan bottenviken rom till exempel, men vi kunde fortfarande hålla ganska höga priser och sålde det mesta redan innan säsongen hade börjat.

00:10:22,720 --> 00:10:28,160
Och det är oftast det som är vårt mål att till jul så ska vi inte ha någonting på lagar.

00:10:28,160 --> 00:10:30,160
Hur ser det ut i år?

00:10:30,160 --> 00:10:49,040
I år så var det en stor och fin kvot men då var det andra saker som ställde till det och det var en ung generation av fisk, väldigt små fiskar, det tog lång tid att tillverka rommen, det var dubbel så dyr produktionskostnad och priserna gick i botten.

00:10:49,440 --> 00:10:58,000
Nu är vi nere på de priser som var långt innan pandemin och då pratar jag till företag, till restaurangrossister.

00:10:58,000 --> 00:11:00,720
På vilket sätt hanterar ni en sådan situation?

00:11:01,040 --> 00:11:13,280
Varje år är det så olikt sig så man har ju inget facit men det blir att försöka sälja så mycket som möjligt till de priser som marknaden sätter.

00:11:13,280 --> 00:11:26,320
Det går som inte att spara på det, vi kan inte ha massa ton löjrom på lagret efter jul för det är ju oftast innan jul som de flesta köper och annars så säljer våra konkurrenter till dem istället och då har vi problem.

00:11:26,480 --> 00:11:38,800
Så det blir att sänka priserna och försöka få iväg stora volymer åt gången och även öppna upp för att skicka utanför Sverige, utanför Norden, mycket till Norge, Danmark och även till Dubai.

00:11:38,800 --> 00:11:42,800
Okej, har den marknaden ökat?

00:11:43,760 --> 00:11:49,680
Ja det tycker jag och förhoppningsvis så är den väl på väg att öka år för år.

00:11:49,680 --> 00:12:06,640
Mycket har ju hänt i och med att kriget i, eller invasionen av Ukraina och med Ryssland så gör ju att rysk kaviar inte finns på marknaden i samma utsträckning och då finns det ju en öppning för kalex löjrom men även internationellt.

00:12:06,640 --> 00:12:10,640
Men är det här frågor som du som försäljningschef jobbar med?

00:12:10,720 --> 00:12:34,720
Ja, hela tiden, absolut. Det är någonting vi jobbar året runt med att förbereda oss för, gör analyser på hur kommer den här säsongen att se ut, hur ser världsbilden ut, vad ska vi göra i år helt enkelt, vilka kunder kommer vi att ha i Sverige, hur mycket rom behöver vi skicka utomlands för att det inte ska bli för mycket rom i Sverige så att det finns kvar för mycket rom inför nästa säsong.

00:12:34,720 --> 00:12:43,760
Det är ju hela tiden så att vi vill ju att det ska vara tomt inför den nya hösten som kommer nästa år. Det får inte finnas för mycket rom kvar i Sverige heller.

00:12:43,760 --> 00:12:47,760
Du nämnde här Dubai och då tror jag många hajar till lite grann.

00:12:47,760 --> 00:13:01,760
Ja, det kan jag tänka mig. Det är egentligen bara av en slump, en kontakt som vi har fått där som blev intresserade och ville testa och vår vd åkte ner på besök och därav blev det.

00:13:01,840 --> 00:13:09,840
Det blir spännande att se om det får en schuss i Dubai också.

00:13:09,840 --> 00:13:25,840
Jag tänker bara att det måste vara jättesvårt att planera en affärsverksamhet när man inte vet år från år, dels tillgången, dels kvoten och dels priset och sen ska man driva en affärsverksamhet med x antal anställda och så vidare.

00:13:25,840 --> 00:13:29,840
Det är ju ett enormt pussel och ett visst vågspel också.

00:13:29,920 --> 00:13:41,920
Det är det verkligen. Många sömlösa nätter och det är väldigt svårt eftersom att det skiljer sig så enormt mycket i pris.

00:13:41,920 --> 00:13:53,920
Om vi tittar tillbaka för två år sen så var det ju tre gånger så dyrt som det är nu och volymen var helt annorlunda och vi vet ju aldrig vad myndigheterna sätter för kvoter.

00:13:54,000 --> 00:14:02,000
Det är jättesvårt och väldigt svårt som företag att lita på att vi ska klara oss på.

00:14:02,000 --> 00:14:06,000
Vi kan ju inte förutse, vi kan ju inte lägga en budget för flera år framåt.

00:14:06,000 --> 00:14:14,000
Vi måste hela tiden vänta och se och kvoten får vi sällan veta mer än bara några veckor innan fisket startar.

00:14:14,000 --> 00:14:16,000
Det är jättesvårt.

00:14:16,000 --> 00:14:20,000
Därför har företaget också valt att stå på flera ben.

00:14:20,080 --> 00:14:30,080
Kalix Löjrom är ju det man förknippar med Guldhaven men om man tittar på den marknadsföring ni jobbar med just nu så ser man också att ni profilerar andra produkter rätt starkt.

00:14:30,080 --> 00:14:42,080
Ja men så är det och det är väl vår ambition att Kalix Löjrom är inte någonting som vi ska stå och falla på utan det ska vara en bonus för oss det vi får på hösten.

00:14:42,160 --> 00:14:45,160
Det vi jobbar med just nu är vår regnbågsodling.

00:14:45,160 --> 00:14:53,160
Vi har en egen regnbågsodling utanför Gävrebodarna i Pite och de senaste två åren har den ökat.

00:14:53,160 --> 00:14:57,160
Vi ökar försäljningen extremt och den räcker inte till längre.

00:14:57,160 --> 00:15:06,160
Så nu jobbar vi även med externa odlingar och ökar volymen på regnbåge dubbelt för varje år som går.

00:15:06,240 --> 00:15:11,240
Så att vi har många nya produkter, många nya sätt att sälja det på.

00:15:11,240 --> 00:15:20,240
Bland annat så nu i höst vecka 40 så lanserades våra regnbågsportionsbitar på ICA centralt i hela Sverige.

00:15:20,240 --> 00:15:29,240
Finns på Coop i hela Norrbotten och även planer på att gå in centralt på olika andra kedjor.

00:15:29,240 --> 00:15:34,240
Jag vet att den odling som är i Gävre den är i full kapacitet.

00:15:34,320 --> 00:15:42,320
Vi har en egen odling och det är den i Gävrebodarna och den har en maxkapacitet på 360 ton och den kan vi inte bygga ut mer.

00:15:42,320 --> 00:15:44,320
Eller det är väldigt svårt att få tillstånd till det.

00:15:44,320 --> 00:15:51,320
Så då behöver vi jobba med andra odlingar och då har vi samarbetspartner som levererar fisk till oss

00:15:51,320 --> 00:15:54,320
och som har mycket större volymer att jobba med.

00:15:54,320 --> 00:16:00,320
Så att vi kan få mer fisk för att gå in på de här kedjorna centralt kräver enorma volymer.

00:16:00,400 --> 00:16:05,400
Så att det räcker helt enkelt inte till med vår egen odling.

00:16:05,400 --> 00:16:12,400
Och bara för tre år sedan så satt vi mitt i corona och hade bekymmer med hur ska vi göra med all fisk vi har i frysen.

00:16:12,400 --> 00:16:16,400
Men nu har vi inte det problemet, nu har vi för lite fisk istället.

00:16:16,400 --> 00:16:19,400
Så efterfrågan är större än tillgång just nu?

00:16:19,400 --> 00:16:23,400
Absolut och jag tror att mycket har hänt i och med Ukraina och Ryssland.

00:16:23,480 --> 00:16:26,480
Man har börjat tänka på ett annat sätt i Sverige.

00:16:26,480 --> 00:16:31,480
Man tänker att vi ska vara mer egenförsörjande i hela Sverige.

00:16:31,480 --> 00:16:37,480
Man använder hellre en svenskodlad laxfisk än att ta en norskodlad laxfisk.

00:16:37,480 --> 00:16:44,480
Så att allt det tankesättet har förändrats väldigt snabbt de senaste åren.

00:16:44,480 --> 00:16:49,480
Och laxpriserna från Norge har gått upp och då får vi också en liten skjuts

00:16:49,560 --> 00:16:55,560
på att folk vågar prova regnbågen och när de väl har provat så märker de att den är helt fantastisk.

00:16:55,560 --> 00:16:59,560
Och går definitivt att byta ut norsk lax med.

00:16:59,560 --> 00:17:05,560
Jag förstår att det är svårt att sia i framtiden eftersom ni är beroende av tillgång, myndighetsbeslut och så vidare.

00:17:05,560 --> 00:17:12,560
Men på något vis när jag lyssnar på dig Sofia så känns det som att ni har starka varumärket Kalix Löjrom just nu.

00:17:12,640 --> 00:17:21,640
Jag hoppas att Kalix Löjrom ändå ska vara det som är vårt största och starkaste varumärke.

00:17:21,640 --> 00:17:25,640
Det är ingenting som vi någonsin kommer att glömma bort.

00:17:25,640 --> 00:17:29,640
Den har hjälpt oss så många gånger.

00:17:29,640 --> 00:17:33,640
Bara man pratar med en ny kund som vill veta vem vi är och var vi kommer ifrån

00:17:33,640 --> 00:17:39,640
så är det alltid det här att man säger att fisken kommer från samma fabrik där vi producerar Kalix Löjrom.

00:17:39,720 --> 00:17:47,720
Då blir man lite mer betrodd att vi är ett seriöst företag och att det är en bra och fin fabrik vi jobbar i.

00:17:47,720 --> 00:17:49,720
Den hjälper oss väldigt mycket.

00:17:49,720 --> 00:17:57,720
Bara att nämna Kalix och att det är en regnbågsfabrik ifrån Kalix så hjälper det väldigt mycket.

00:17:57,720 --> 00:18:02,720
Får man fråga hur mycket löjrom ni köper in eller säljer på ett år?

00:18:02,720 --> 00:18:08,720
I år har vi inte köpt in någon Kalix Löjrom överhuvudtaget av någon annan

00:18:08,800 --> 00:18:11,800
utan vi fiskar och producerar själva.

00:18:11,800 --> 00:18:18,800
Vi har ett trollpar som levererar väldigt stora mängder för att vara bara ett trollpar.

00:18:18,800 --> 00:18:26,800
I runda slängar i år har vi fiskat och sålt nio ton Kalix Löjrom.

00:18:26,800 --> 00:18:31,800
Era förhoppningar är att det ska vara slutsålt inom någon vecka?

00:18:31,800 --> 00:18:33,800
Det är slutsålt nu.

00:18:33,880 --> 00:18:38,880
Vi har bara sparat några ynka kartonger för att kunna ha i vår lilla fabriksbutik.

00:18:38,880 --> 00:18:40,880
Men annars är det helt slutsålt.

00:18:40,880 --> 00:18:45,880
Okej. Även där är efterfrågan kanske lite större än tillgången just nu?

00:18:45,880 --> 00:18:48,880
Det är den absolut. Jag hade nog kunnat sälja några ton till.

00:18:48,880 --> 00:18:53,880
Vi hade haft möjlighet att sälja säkert 12 ton i år.

00:18:53,880 --> 00:18:59,880
Det är så pass låga priser så nu är det fler som har kommit tillbaka kan man säga.

00:18:59,960 --> 00:19:04,960
Det är fler kunder som kommer tillbaka och väljer Kalix Löjrom och behöver inte använda ett billigare alternativ.

00:19:04,960 --> 00:19:08,960
Det låter så brutalt när du säger ton.

00:19:08,960 --> 00:19:10,960
Men det handlar om löjrom.

00:19:10,960 --> 00:19:15,960
För oss lekmän så handlar det om att man köper kanske ett kilo eller något sånt.

00:19:15,960 --> 00:19:17,960
Men här pratar vi alltså om ton.

00:19:17,960 --> 00:19:19,960
Det är lite roligt det där.

00:19:19,960 --> 00:19:21,960
Det ringer många kunder och så säger de.

00:19:21,960 --> 00:19:23,960
Kan inte jag få lite mängdrabatt?

00:19:23,960 --> 00:19:25,960
Hur mycket hade du tänkt köpa?

00:19:25,960 --> 00:19:27,960
Jag tänkte smälla till med tio kilo.

00:19:28,040 --> 00:19:31,040
Du kan få mängdrabatt om du tar en hel pall.

00:19:31,040 --> 00:19:33,040
Hur mycket är en pall då?

00:19:33,040 --> 00:19:35,040
336 kilo.

00:19:35,040 --> 00:19:37,040
Nej, det går inte.

00:19:37,040 --> 00:19:39,040
Men det blir klart.

00:19:39,040 --> 00:19:44,040
Vi är van vid större volymer än en vanlig privatperson.

00:19:44,040 --> 00:19:50,040
Hur kom det sig att resan från naturbruksgymnasiet till att ha det jobb du har idag?

00:19:50,040 --> 00:19:55,040
För jag vet att du har engagerat dig rätt mycket inom turismen.

00:19:55,120 --> 00:20:00,120
Du och jag har träffats ett antal gånger på hotellet i Överkalix där du har jobbat.

00:20:00,120 --> 00:20:03,120
Jag vet inte riktigt hur.

00:20:03,120 --> 00:20:09,120
Jag har varit iväg och gjort många andra olika saker och testat mig fram säkert.

00:20:09,120 --> 00:20:13,120
Som ung som man är vill man ju prova lite olika saker.

00:20:13,120 --> 00:20:20,120
Det kändes väldigt naturligt att gå tillbaka till att jobba med det jag gör nu.

00:20:20,200 --> 00:20:25,200
Det är något jag är intresserad av och något jag kan mycket om, fisk.

00:20:25,200 --> 00:20:29,200
Det känns som att jag jobbar med min hobby.

00:20:29,200 --> 00:20:32,200
Då måste jag ändå fråga dig, apropå hobby.

00:20:32,200 --> 00:20:34,200
Vad gör du på din fritid?

00:20:34,200 --> 00:20:36,200
Jag fiskar.

00:20:36,200 --> 00:20:39,200
Det blir väldigt mycket fiske.

00:20:39,200 --> 00:20:43,200
Min sambo jobbar också på Guldhaven.

00:20:43,200 --> 00:20:48,200
Vi pratar fisk på jobbet och vi pratar fisk hemma.

00:20:48,280 --> 00:20:53,280
Det blir väldigt mycket som kretsar kring fisk.

00:20:53,280 --> 00:20:57,280
Vad är det som är så passionerande just med fisk?

00:20:57,280 --> 00:21:02,280
Hemma är man ju en fritidsfiskare.

00:21:02,280 --> 00:21:04,280
Man får vara ute i naturen.

00:21:04,280 --> 00:21:07,280
Det är väl absolut den största grejen.

00:21:07,280 --> 00:21:11,280
Och allt som hör runt omkring det också.

00:21:11,280 --> 00:21:17,280
Fisk är en väldigt fin naturprodukt.

00:21:17,360 --> 00:21:22,360
Vi har det här alldeles intillknuten.

00:21:22,360 --> 00:21:28,360
Jag tycker det är en bra råvara helt enkelt.

00:21:28,360 --> 00:21:30,360
Det är nyttigt.

00:21:30,360 --> 00:21:36,360
Jag tänker dels ha förmånen att få jobba med sin hobby.

00:21:36,360 --> 00:21:41,360
Det blir lite så med anledning av att du gärna fiskar väldigt mycket.

00:21:41,360 --> 00:21:45,360
Du värnar om fisken som djur och så vidare.

00:21:45,440 --> 00:21:47,440
Och har förmånen att få jobba med det också.

00:21:47,440 --> 00:21:49,440
Det är fantastiskt.

00:21:49,440 --> 00:21:54,440
Det är fåförundat att få jobba med något som man brinner för.

00:21:54,440 --> 00:21:58,440
Och som man tycker om även privat.

00:21:58,440 --> 00:22:03,440
Däremot är det svårt att dra gräns när man går hem från jobbet.

00:22:03,440 --> 00:22:05,440
Det är en av nackdelarna.

00:22:05,440 --> 00:22:07,440
Jobbet brukar följa med en hem.

00:22:07,440 --> 00:22:09,440
Så blir det.

00:22:09,440 --> 00:22:11,440
Det blir mycket fisk vid matbordet då.

00:22:11,440 --> 00:22:13,440
Både snack och käk.

00:22:13,520 --> 00:22:15,520
Verkligen i alla möjliga olika format.

00:22:15,520 --> 00:22:21,520
Och jag har en sambo som är väldigt intresserad av att tillaga fisk på många olika sätt också.

00:22:21,520 --> 00:22:24,520
Så vi äter väldigt mycket fisk.

00:22:24,520 --> 00:22:26,520
Så är det ju.

00:22:26,520 --> 00:22:29,520
Om vi går tillbaka till Karliks Löjrom som varumärke.

00:22:29,520 --> 00:22:36,520
Kan du nämna några kunder eller restauranger som har den här produkten på sina menyer?

00:22:36,520 --> 00:22:40,520
Jag tänker att det skapar också en stolthet för oss Karliksbor.

00:22:40,600 --> 00:22:45,600
Går jag på det stället så vet jag faktiskt att den löjromen kommer ifrån Karliks.

00:22:45,600 --> 00:22:51,600
Just när det gäller att veta exakt vilka restauranger som serverar våran rom.

00:22:51,600 --> 00:22:54,600
Så är det svårt eftersom vi säljer till restauranger och sister.

00:22:54,600 --> 00:22:59,600
Men jag vet som vi säljer till med all säkerhet.

00:22:59,600 --> 00:23:06,600
Det är ju till exempel Sturehov, Risch och alla de kända krogarna i Stockholm.

00:23:06,680 --> 00:23:16,680
Till exempel nu till helgen på söndag så kommer våran Karliks Löjrom att serveras på Rolfshav i Stockholm.

00:23:16,680 --> 00:23:21,680
Så det är ju väldigt många kändiskrogar som använder Karliks Löjrom såklart.

00:23:21,680 --> 00:23:24,680
Och det tänker jag att fasiken var stolt av att vi ska vara.

00:23:24,680 --> 00:23:26,680
Ja men definitivt.

00:23:26,680 --> 00:23:27,680
Wow.

00:23:27,680 --> 00:23:29,680
Tänkte jag att vi har ett sådant varumärke här i Karliks.

00:23:29,680 --> 00:23:31,680
Det är jättehäftigt.

00:23:31,680 --> 00:23:34,680
Lite kort bara Sofia, det här med att fiska löjrom och så vidare.

00:23:34,760 --> 00:23:37,760
Det är ju så att Karliks Löjrom är ett varumärke.

00:23:37,760 --> 00:23:42,760
Men det behöver i sin tur inte innebära att den är fiskad i Karliks.

00:23:42,760 --> 00:23:47,760
För det är väl så att det finns en viss gräns där man får fiska den här fisken.

00:23:47,760 --> 00:23:52,760
Ja precis, den behöver inte vara just fiskad utanför Karliks på den här kusten.

00:23:52,760 --> 00:23:55,760
Utan det kan ju vara hela vägen från Piteå till Haparanda.

00:23:55,760 --> 00:23:59,760
Men det ska vara på en specifik kuststrämsa inom ett specifikt geografiskt område.

00:23:59,840 --> 00:24:03,840
Och av godkända trålare som får fiska upp den här.

00:24:03,840 --> 00:24:05,840
Eller skötfiskare.

00:24:05,840 --> 00:24:10,840
Så att man måste ju ha en godkänd licens för att få fiskare.

00:24:10,840 --> 00:24:12,840
Sen är det ju en enorm process.

00:24:12,840 --> 00:24:16,840
Jag har själv haft förmånen att delta när man bereder romen och så vidare.

00:24:16,840 --> 00:24:19,840
Och jag brukar säga det när folk säger att det är så dyrt.

00:24:19,840 --> 00:24:21,840
Nej men häng med så ska ni få se jobbet.

00:24:21,840 --> 00:24:24,840
Dels som fiskarna gör ute till havs.

00:24:24,920 --> 00:24:27,920
Men också det arbete man gör efter det.

00:24:27,920 --> 00:24:30,920
Att fiskarna kommer in med sina trålar exempelvis.

00:24:30,920 --> 00:24:33,920
Och så småningom för den här fisken till ett beredningslokal.

00:24:33,920 --> 00:24:35,920
Det är ett enormt hantverk.

00:24:35,920 --> 00:24:36,920
Ja det är det verkligen.

00:24:36,920 --> 00:24:40,920
Och det är oftast det som när vi bjuder in kunder till oss.

00:24:40,920 --> 00:24:44,920
Som får se hela processen och vara med.

00:24:44,920 --> 00:24:47,920
Och göra den här lilla burken med Karliks löjrom.

00:24:47,920 --> 00:24:49,920
Så märker de ju verkligen.

00:24:50,000 --> 00:24:53,000
Hundra procent av alla gånger bara wow.

00:24:53,000 --> 00:24:56,000
Okej nu förstår vi varför det kostar så mycket.

00:24:56,000 --> 00:24:59,000
Det är liksom summan av hela besöket.

00:24:59,000 --> 00:25:02,000
För det är verkligen ett hantverk.

00:25:02,000 --> 00:25:04,000
Vi gör allting för hand.

00:25:04,000 --> 00:25:06,000
Och det tar enormt mycket tid.

00:25:06,000 --> 00:25:10,000
Och många många människor som ska vara involverade i det här.

00:25:10,000 --> 00:25:13,000
Och sen är det inte så lätt att sätta recepten heller.

00:25:13,000 --> 00:25:15,000
För det skiljer sig från dag till dag.

00:25:15,000 --> 00:25:17,000
Beroende på hur mogen romen är.

00:25:17,000 --> 00:25:19,000
Och vilken fisk vi har att jobba med just den dagen.

00:25:19,080 --> 00:25:22,080
Om de har fiskat utanför Karliks eller utanför Piteå.

00:25:22,080 --> 00:25:24,080
Det skiljer sig väldigt mycket.

00:25:24,080 --> 00:25:28,080
Så det måste ju vara personal som är extremt kompetent för att veta.

00:25:28,080 --> 00:25:31,080
Ja men idag ska vi torka den i sex timmar.

00:25:31,080 --> 00:25:33,080
Imorgon ska vi torka den i två timmar.

00:25:33,080 --> 00:25:35,080
Och sen kanske bara 30 minuter.

00:25:35,080 --> 00:25:37,080
Och liksom veta och kunna se skillnaden där.

00:25:37,080 --> 00:25:40,080
Det är fascinerande tycker jag också.

00:25:40,080 --> 00:25:42,080
Varje år tycker jag det är så häftigt att se.

00:25:42,080 --> 00:25:45,080
Tycker du att man skulle kunna lyfta det här varumärket än mer?

00:25:45,160 --> 00:25:48,160
För det är inte jättelätt.

00:25:48,160 --> 00:25:50,160
Om man kommer till Karliks exempelvis.

00:25:50,160 --> 00:25:52,160
Och handlar den här produkten idag.

00:25:52,160 --> 00:25:54,160
Nej det är det inte faktiskt.

00:25:54,160 --> 00:25:56,160
Och det har vi väl försökt jobba med.

00:25:56,160 --> 00:25:58,160
Liksom att försöka få.

00:25:58,160 --> 00:26:00,160
För det första så är det ju svårt för oss.

00:26:00,160 --> 00:26:02,160
Eftersom att vi vill ju inte ha den här löjromen.

00:26:02,160 --> 00:26:04,160
På lager.

00:26:04,160 --> 00:26:06,160
Så lång tid som ett helt år.

00:26:06,160 --> 00:26:09,160
Så att man kan köpa den året runt.

00:26:09,160 --> 00:26:11,160
Så att det.

00:26:11,160 --> 00:26:13,160
Det gäller ju i så fall att det finns någon aktör.

00:26:13,240 --> 00:26:15,240
Som kan köpa in det och ha det i sin butik.

00:26:15,240 --> 00:26:17,240
Till exempel.

00:26:17,240 --> 00:26:19,240
Så att det finns året runt.

00:26:19,240 --> 00:26:21,240
Men annars är det ju väldigt highlightad just under hösten.

00:26:21,240 --> 00:26:24,240
Och många inom våran bransch tycker att det ska vara så också.

00:26:24,240 --> 00:26:26,240
Att det är just under hösten.

00:26:26,240 --> 00:26:28,240
Det är löjsäsong.

00:26:28,240 --> 00:26:30,240
Och det är då man köper löjrom.

00:26:30,240 --> 00:26:32,240
Och det är då man kan se processen också.

00:26:32,240 --> 00:26:34,240
Men självklart vi har mycket att jobba på där.

00:26:34,240 --> 00:26:38,240
Det finns mycket kunskap som behöver komma ut.

00:26:38,240 --> 00:26:41,240
Oftast utanför Norrbottens gränser.

00:26:41,320 --> 00:26:44,320
Så är man väldigt fokuserad på att det är en väldigt lyxig produkt.

00:26:44,320 --> 00:26:46,320
Men man har ju ingen aning om varför.

00:26:46,320 --> 00:26:48,320
Varför kostar den så mycket?

00:26:48,320 --> 00:26:50,320
De vet ju inte bakgrunden.

00:26:50,320 --> 00:26:52,320
Och vilket jobb det är.

00:26:52,320 --> 00:26:54,320
Och vilket hantverk det är.

00:26:54,320 --> 00:26:56,320
Så där kanske man kan jobba lite mer med att informera.

00:26:56,320 --> 00:26:58,320
Om själva processen.

00:26:58,320 --> 00:27:00,320
Jag tänker att det borde finnas någon typ av.

00:27:00,320 --> 00:27:02,320
Skylt är väl lite tråkigt.

00:27:02,320 --> 00:27:04,320
Men någon typ av fisk eller någonting.

00:27:04,320 --> 00:27:06,320
En cyklöja där det står.

00:27:06,320 --> 00:27:08,320
Löjromens rike.

00:27:08,320 --> 00:27:10,320
Eller Kalix löjroms rike.

00:27:10,400 --> 00:27:12,400
Invartet i Kalix.

00:27:12,400 --> 00:27:14,400
Jag tänker mer att wow när man kommer in.

00:27:14,400 --> 00:27:16,400
För jag är så säker på att så många känner till det här varumärket.

00:27:16,400 --> 00:27:18,400
Ja det går ju att göra jättemycket.

00:27:18,400 --> 00:27:20,400
Absolut.

00:27:20,400 --> 00:27:24,400
Om man skulle kunna ha någon form av showroom.

00:27:24,400 --> 00:27:26,400
För att kunna visa upp hur processen går till.

00:27:26,400 --> 00:27:28,400
Att man i scen sätter någon.

00:27:28,400 --> 00:27:30,400
Hur man rensar den.

00:27:30,400 --> 00:27:32,400
Hur man klämmer den.

00:27:32,400 --> 00:27:34,400
Och visa att man kan komma hit i augusti.

00:27:34,400 --> 00:27:36,400
Och få se det också.

00:27:36,400 --> 00:27:38,400
Eller i maj.

00:27:38,480 --> 00:27:40,480
En vision om hur det går till.

00:27:40,480 --> 00:27:42,480
Och hur liten fisken är.

00:27:42,480 --> 00:27:44,480
För det är oftast en sån grej.

00:27:44,480 --> 00:27:46,480
De tror inte att den är så liten.

00:27:46,480 --> 00:27:48,480
Som den är.

00:27:48,480 --> 00:27:50,480
Och att man får ut så lite rom från varje fisk.

00:27:50,480 --> 00:27:52,480
Så det skulle man kunna verkligen jobba med.

00:27:52,480 --> 00:27:54,480
Och ni har jobbat också med att förädla fisken.

00:27:54,480 --> 00:27:56,480
Löja.

00:27:56,480 --> 00:27:58,480
Bland annat i år har ni ju haft ett nytt projekt.

00:27:58,480 --> 00:28:00,480
Som ni har jobbat med.

00:28:00,480 --> 00:28:02,480
Ja vi försöker ju verkligen att lära.

00:28:02,480 --> 00:28:04,480
Eller hitta vägar.

00:28:04,480 --> 00:28:06,480
För själva fisken.

00:28:06,560 --> 00:28:08,560
Siklöjan som matfisk.

00:28:08,560 --> 00:28:10,560
För den är ju en.

00:28:10,560 --> 00:28:12,560
Den är ju vår minsta laxfisk.

00:28:12,560 --> 00:28:14,560
Den är helt fantastisk att äta.

00:28:14,560 --> 00:28:16,560
Den är ju då i minsta laget.

00:28:16,560 --> 00:28:18,560
För de flesta tycker att det blir för böket.

00:28:18,560 --> 00:28:20,560
Helt enkelt.

00:28:20,560 --> 00:28:22,560
Men i Finland äter man ju jättemycket löja.

00:28:22,560 --> 00:28:24,560
Så varför skulle inte vi kunna göra det här.

00:28:24,560 --> 00:28:26,560
Och vi har ju väldigt stora volymer på hösten.

00:28:26,560 --> 00:28:28,560
Så att vi har gjort många projekt.

00:28:28,560 --> 00:28:30,560
Vi har försökt att göra.

00:28:30,560 --> 00:28:32,560
Vi gör huvudkapad löja.

00:28:32,560 --> 00:28:34,560
Så att restaurangerna kan köpa.

00:28:34,640 --> 00:28:36,640
Löja som de kan steka hel.

00:28:36,640 --> 00:28:38,640
Och äta med ben och alltihopa.

00:28:38,640 --> 00:28:40,640
Sen har vi även försökt att filera den.

00:28:40,640 --> 00:28:42,640
Och i år har vi haft ett samarbete.

00:28:42,640 --> 00:28:44,640
Tillsammans med Sorunda.

00:28:44,640 --> 00:28:46,640
Att göra en konserv.

00:28:46,640 --> 00:28:48,640
Med Bokarone.

00:28:48,640 --> 00:28:50,640
Så att den ligger i olja och blir konserverad.

00:28:50,640 --> 00:28:52,640
Och kan ätas på det sättet.

00:28:52,640 --> 00:28:54,640
Sen har vi många andra projekt också.

00:28:54,640 --> 00:28:56,640
Med företag.

00:28:56,640 --> 00:28:58,640
För att kunna skicka den till Japan.

00:28:58,640 --> 00:29:00,640
Och göra en torrfisk av den.

00:29:00,640 --> 00:29:02,640
Så det verkar som att.

00:29:02,720 --> 00:29:04,720
Öppnas upp mer och mer.

00:29:04,720 --> 00:29:06,720
För att vi ska kunna använda fisken till mat.

00:29:06,720 --> 00:29:08,720
För det är ju en jättegod matfisk.

00:29:08,720 --> 00:29:10,720
Absolut.

00:29:10,720 --> 00:29:12,720
Och det tror jag är mest här i trakterna.

00:29:12,720 --> 00:29:14,720
Som man äter den.

00:29:14,720 --> 00:29:16,720
För här är intresset enormt.

00:29:16,720 --> 00:29:18,720
För att köpa färsk löja på hösten.

00:29:18,720 --> 00:29:20,720
Vi har jättemånga som kommer till fabriken.

00:29:20,720 --> 00:29:22,720
Och hämtar.

00:29:22,720 --> 00:29:24,720
Men vi vill ju att resten av Sverige också.

00:29:24,720 --> 00:29:26,720
Ska våga.

00:29:26,720 --> 00:29:28,720
Och upptäcka hur god den är.

00:29:28,720 --> 00:29:30,720
Jag tänker också litegrann på den aspekten.

00:29:30,800 --> 00:29:32,800
Som är i slutet av september och oktober.

00:29:32,800 --> 00:29:34,800
Skapar ju enormt många arbetstillfällen.

00:29:34,800 --> 00:29:36,800
I Kalix.

00:29:36,800 --> 00:29:38,800
Inte minst för skolungdomar.

00:29:38,800 --> 00:29:40,800
Och många andra målgrupper.

00:29:40,800 --> 00:29:42,800
Som får en bra inkomst.

00:29:42,800 --> 00:29:44,800
Av den här produkten.

00:29:44,800 --> 00:29:46,800
Skolungdomar just har vi problem.

00:29:46,800 --> 00:29:48,800
Med att kunna använda.

00:29:48,800 --> 00:29:50,800
För att det är nattetid.

00:29:50,800 --> 00:29:52,800
Går de skolas så finns det väldigt strikta regler.

00:29:52,800 --> 00:29:54,800
På hur många timmar de får jobba.

00:29:54,800 --> 00:29:56,800
Och vissa klockslag som de inte kan jobba.

00:29:56,800 --> 00:29:58,800
Så att det är jättesvårt för oss.

00:29:58,880 --> 00:30:00,880
Att använda just skolungdomar.

00:30:00,880 --> 00:30:02,880
Men vi har alltid problem.

00:30:02,880 --> 00:30:04,880
Att hitta personal.

00:30:04,880 --> 00:30:06,880
För det är under en väldigt kort period.

00:30:06,880 --> 00:30:08,880
Och vi jobbar väldigt intensivt.

00:30:08,880 --> 00:30:10,880
Och vi jobbar på natten.

00:30:10,880 --> 00:30:12,880
Så det är svårt att få ihop personal.

00:30:12,880 --> 00:30:14,880
Men jag hoppas att det ska bli bättre.

00:30:14,880 --> 00:30:16,880
Jag hoppas att vi kan få in mer.

00:30:16,880 --> 00:30:18,880
Kalixbor som vill jobba med det här.

00:30:18,880 --> 00:30:20,880
Men just i dagsläget.

00:30:20,880 --> 00:30:22,880
Så har det varit väldigt svårt.

00:30:22,880 --> 00:30:24,880
De senaste åren.

00:30:24,880 --> 00:30:26,880
Jag tänker att det här är en tradition.

00:30:26,960 --> 00:30:28,960
Som vi är oerhört stolta över.

00:30:28,960 --> 00:30:30,960
Och väldigt rädda om.

00:30:30,960 --> 00:30:32,960
Jag vet att Nyoborgsskolan.

00:30:32,960 --> 00:30:34,960
De har ett fantastiskt projekt.

00:30:34,960 --> 00:30:36,960
Där de då halstrar löja i skolskogen.

00:30:36,960 --> 00:30:38,960
Varje höst.

00:30:38,960 --> 00:30:40,960
Och jag tänker att där skapas ett intresse.

00:30:40,960 --> 00:30:42,960
Också bland barnen.

00:30:42,960 --> 00:30:44,960
Där får man också information om den här fisken.

00:30:44,960 --> 00:30:46,960
Och framförallt dess betydelse för fisket i Kalix.

00:30:46,960 --> 00:30:48,960
Ja men exakt.

00:30:48,960 --> 00:30:50,960
Det finns flera skolor som gör det nu.

00:30:50,960 --> 00:30:52,960
Både innan Bäcken och på Länge.

00:30:52,960 --> 00:30:54,960
Har haft sådana aktiviteter.

00:30:55,040 --> 00:30:57,040
Det tycker jag är jättehäftigt.

00:30:57,040 --> 00:30:59,040
Att få ungdomar att förstå.

00:30:59,040 --> 00:31:01,040
Eller barn att förstå.

00:31:01,040 --> 00:31:03,040
Hur mycket den här fisken.

00:31:03,040 --> 00:31:05,040
Och det här fisket betyder för Kalix.

00:31:05,040 --> 00:31:07,040
För det betyder ju faktiskt väldigt mycket.

00:31:07,040 --> 00:31:09,040
Så det är jätteroligt att de vet det redan.

00:31:09,040 --> 00:31:11,040
När de är så pass unga.

00:31:11,040 --> 00:31:13,040
Som sagt.

00:31:13,040 --> 00:31:15,040
Den gedigen historia.

00:31:15,040 --> 00:31:17,040
Och något som vi ska vara väldigt stolta över.

00:31:17,040 --> 00:31:19,040
Framtiden. Hur ser det ut?

00:31:19,040 --> 00:31:21,040
Om vi pratar löjfiske.

00:31:21,040 --> 00:31:23,040
Då får vi se.

00:31:23,120 --> 00:31:25,120
Framtiden just nu.

00:31:25,120 --> 00:31:27,120
Det är regnbågsportionsbitar.

00:31:27,120 --> 00:31:29,120
Och regnbågsfilé.

00:31:29,120 --> 00:31:31,120
Och regnbåg i alla möjliga olika former.

00:31:31,120 --> 00:31:33,120
Som står för framtiden.

00:31:33,120 --> 00:31:35,120
Just nu i alla fall.

00:31:35,120 --> 00:31:37,120
Nu har vi väl en chans.

00:31:37,120 --> 00:31:39,120
Att få lansera en nyårsmiddag.

00:31:39,120 --> 00:31:41,120
Med Kalix tema.

00:31:41,120 --> 00:31:43,120
Oj.

00:31:43,120 --> 00:31:45,120
En nyårsmiddag.

00:31:45,120 --> 00:31:47,120
Med Kalix tema.

00:31:47,120 --> 00:31:49,120
Det finns ju inget annat.

00:31:49,120 --> 00:31:51,120
Än löjrom på nyårsafton.

00:31:51,200 --> 00:31:53,200
Det är ju självklart.

00:31:53,200 --> 00:31:55,200
Hos väldigt många skulle jag tro.

00:31:55,200 --> 00:31:57,200
Men sen kan man ju göra väldigt mycket av löjrom.

00:31:57,200 --> 00:31:59,200
Man kan använda det i princip.

00:31:59,200 --> 00:32:01,200
Varenda rätt.

00:32:01,200 --> 00:32:03,200
Som man gör.

00:32:03,200 --> 00:32:05,200
Så det går ju att ha både såser.

00:32:05,200 --> 00:32:07,200
Och det finns tusentals olika recept också.

00:32:07,200 --> 00:32:09,200
Med Kalix löjrom.

00:32:09,200 --> 00:32:11,200
Men det känns som att det hör ihop väldigt bra.

00:32:11,200 --> 00:32:13,200
Med nyår överlag.

00:32:13,200 --> 00:32:15,200
Så det kan man nog göra väldigt mycket av.

00:32:15,200 --> 00:32:17,200
Ja vi testade ju faktiskt.

00:32:17,200 --> 00:32:19,200
När vi var på Norrbottens destilleri.

00:32:19,280 --> 00:32:21,280
Och åt en middag där de hade löjrom.

00:32:21,280 --> 00:32:23,280
Rakt igenom.

00:32:23,280 --> 00:32:25,280
Och då fanns det även i efterrätten.

00:32:25,280 --> 00:32:27,280
Så det går.

00:32:27,280 --> 00:32:29,280
Det är många som kombinerar.

00:32:29,280 --> 00:32:31,280
Eller som har salt i efterrätter.

00:32:31,280 --> 00:32:33,280
Och salt är ju egentligen det löjrom är.

00:32:33,280 --> 00:32:35,280
Det är ju väldigt salt.

00:32:35,280 --> 00:32:37,280
Så det funkar bra ihop med glass till exempel.

00:32:37,280 --> 00:32:39,280
Oj.

00:32:39,280 --> 00:32:41,280
Det har jag aldrig hört talas om.

00:32:41,280 --> 00:32:43,280
Eller på en våffla.

00:32:43,280 --> 00:32:45,280
Så det går.

00:32:45,280 --> 00:32:47,280
Jag tänker bara.

00:32:47,360 --> 00:32:49,360
Som en gammal kock som jag är.

00:32:49,360 --> 00:32:51,360
Så tänker jag bara kombinationen glass och löjrom.

00:32:51,360 --> 00:32:53,360
Ja men glass och saltkola.

00:32:53,360 --> 00:32:55,360
Brukar du ju äta eller hur.

00:32:55,360 --> 00:32:57,360
Så det funkar ju med löjrom också.

00:32:57,360 --> 00:32:59,360
Men den är ju värt att testa.

00:32:59,360 --> 00:33:01,360
Ja det måste du göra.

00:33:01,360 --> 00:33:03,360
Vad bra Sofia.

00:33:03,360 --> 00:33:05,360
Känns det okej att sitta såhär som gäst i Kalixbåten?

00:33:05,360 --> 00:33:07,360
Ja det gör det verkligen.

00:33:07,360 --> 00:33:09,360
Slipper en kamera och prata det kan jag.

00:33:09,360 --> 00:33:11,360
Hur ska du själv fira nyår?

00:33:11,360 --> 00:33:13,360
Jag ska faktiskt sätta mig på ett flygplan.

00:33:13,360 --> 00:33:15,360
Och åka ner till Stockholm.

00:33:15,440 --> 00:33:17,440
Och sen vidare till Thailand.

00:33:17,440 --> 00:33:19,440
Men där finns det ingen löjrom?

00:33:19,440 --> 00:33:21,440
Där finns det ingen löjrom.

00:33:21,440 --> 00:33:23,440
Men vi har ju självklart med oss på flygplanet.

00:33:23,440 --> 00:33:25,440
Det måste man ju ha.

00:33:25,440 --> 00:33:27,440
Aha okej.

00:33:27,440 --> 00:33:29,440
Får man ta det genom den här kontrollen?

00:33:29,440 --> 00:33:31,440
Ja löjrom är ju allmänt känt.

00:33:31,440 --> 00:33:33,440
Att man får ha till och med i handbagaget.

00:33:33,440 --> 00:33:35,440
Så det går jättebra.

00:33:35,440 --> 00:33:37,440
Men när ni åker till Thailand.

00:33:37,440 --> 00:33:39,440
Oavsett vilket färdväg som ni åker då.

00:33:39,440 --> 00:33:41,440
Med planet.

00:33:41,440 --> 00:33:43,440
Menar du att du öppnar en löjromspurk då någonstans?

00:33:43,520 --> 00:33:47,520
Ja säkert någonstans mitt över världen.

00:33:47,520 --> 00:33:49,520
Självklart.

00:33:49,520 --> 00:33:51,520
Det har vi alltid med.

00:33:51,520 --> 00:33:53,520
Och det är många som har det.

00:33:53,520 --> 00:33:55,520
Det är en lite rolig grej.

00:33:55,520 --> 00:33:57,520
Men vad säger de som sitter bredvid tänker jag?

00:33:57,520 --> 00:33:59,520
Ja det är ju då värre.

00:33:59,520 --> 00:34:01,520
Kanske sticker lite grann i ögonen på andra.

00:34:01,520 --> 00:34:03,520
Men det är gott.

00:34:03,520 --> 00:34:05,520
Och det är en lite rolig grej.

00:34:05,520 --> 00:34:07,520
Man firar att man får semester.

00:34:07,520 --> 00:34:09,520
Så du menar att du alltid har med dig.

00:34:09,520 --> 00:34:11,520
När du har semester en liten burk löjrom?

00:34:11,600 --> 00:34:13,600
Ja det har vi.

00:34:13,600 --> 00:34:15,600
Definitivt.

00:34:15,600 --> 00:34:17,600
Oavsett om vi flyger flygplan eller åker bil.

00:34:17,600 --> 00:34:19,600
I bilen också?

00:34:19,600 --> 00:34:21,600
Ja det går jättebra.

00:34:21,600 --> 00:34:23,600
Det finns ju kylbägar.

00:34:23,600 --> 00:34:25,600
Hur mycket får man ta med sig på planet förresten?

00:34:25,600 --> 00:34:27,600
Så mycket som handbagaget klarar av.

00:34:27,600 --> 00:34:29,600
Så är det åtta kilo.

00:34:29,600 --> 00:34:31,600
Så har du åtta kilo löjrom kan man ju ha med sig.

00:34:31,600 --> 00:34:33,600
Det funkar.

00:34:33,600 --> 00:34:35,600
Jag tänker bara lite kaxigt sådär.

00:34:35,600 --> 00:34:37,600
Att du öppnar en löjromspurk.

00:34:37,600 --> 00:34:39,600
När man sitter på väg någonstans.

00:34:39,680 --> 00:34:41,680
Ja men då visar man ju var man är ifrån också.

00:34:41,680 --> 00:34:43,680
Och det är många som frågar.

00:34:43,680 --> 00:34:45,680
Och så säger man att man är från Kalix.

00:34:45,680 --> 00:34:47,680
Ja okej då förstår vi.

00:34:47,680 --> 00:34:49,680
Och du ser än en gång ett bevis på att

00:34:49,680 --> 00:34:51,680
Kalix löjrom är ett fantastiskt varumärke.

00:34:51,680 --> 00:34:53,680
Sofia, tack för att du kom som gäst.

00:34:53,680 --> 00:34:55,680
Hit till Kalixpodden.

00:34:55,680 --> 00:34:57,680
Tack själv. Tack för att jag fick komma.